Terug naar de websiteDe Herman Strategier Stichting ontving onderstaande brief die we met plezier integraal op onze website plaatsen.


In 1977 maakte mijn in 2019 overleden vader als amateurfilmer een korte film (21) over het amateurorkest Mozart in Amsterdam. De film volgt het orkest bij de voorbereidingen tot en met het concert in de Bachzaal waar o.a. Partita in modi antichi van Herman Strategier op het programma stond. In 1978 bestond dit orkest 100 jaar en ter gelegenheid hiervan werd een opdracht aan Strategier verstrekt. Dit stuk, Sonatine (278, in het werkenoverzicht), is in aanwezigheid van de componist tijdens de lustrumviering in hotel Krasnapolsky voor het eerst uitgevoerd.

Inmiddels is Speelfilm, de bewuste door mijn vader gemaakte film, gedigitaliseerd. Is de Stichting geïnteresseerd om deze film ook te kunnen bekijken? Speelfilm gooide tijdens de jaarlijkse landelijke wedstrijd van de NOVA (Nederlandse Organisatie van Audiovisuele amateurs) in 1977 hoge ogen en werd een van de zg. Ten Best. De film werd uitgezonden naar de internationale wedstrijd van de UNICA in 1978 in Bakoe, Azerbeidzjan, waar deze de prijs voor de beste muziekfilm (door Vereniging van Musici in Azerbeidzjan) won. Het huidige bestuur van het orkest overweegt op dit moment de film te vertonen bij de viering van het inmiddels 145-jarig bestaan volgend jaar.

Bijzonder is nog te vermelden dat ikzelf ten tijde van de opnamen voor de film als assistent van mijn vader optrad en als student muziekwetenschap in Utrecht les had van Herman Strategier.

Ik ben benieuwd naar uw reactie. Met vriendelijke groet,
Priska FrankTerug naar de website